Ohje koronavirustartuntojen ehkäisemisestä kilpailujen ja muiden yleisötapahtumien yhteydessä – 24.6.2020

Tapahtumajärjestäjä vastaa tapahtuman toteuttamisesta siten, ettei koronavirukseen liittyvä tautitilanne pahene. http://www.avi.fi/web/avi/tiedotteet-2020/-/asset_publisher/UNKeWEF40g5w/content/heinakuussa-kokoontumisrajoitus-edelleen-50-henkea-suuremmat-yleisotilaisuudet-mahdollisia-erityisjarjestelyin
Tarpeettomia fyysisiä kontakteja tulee välttää

Tartuntojen torjumiseksi tarpeettomia fyysisiä kontakteja (kättely, halaukset) tulee välttää. Sopiva turvaväli on 1-2 metriä. Tilanteissa, joissa saattaa syntyä jonoja tulee ihmisiä muistuttaa turvavälien pitämisessä.

Kilpailuihin ei saa tulla oireisena

Koronavirus aiheuttaa hengitystieinfektion, jonka oireita voivat olla mm. yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut, vatsaoireet ja päänsärky (https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja –
rokotukset/taudit-ja -torjunta/taudit-ja -taudinaiheutta-jat -a-o/koronavirus-covid-19
) . Yleisötilaisuuteen, yleiseen kokoontumiseen tai julkiseen tilaan, jossa on muita henkilöitä samanaikaisesti paikalla, ei saa tulla jos on mitään sairastumiseen viittaavia oireita.

Hyvä käsi- ja yskimishygienia estää tartuntoja

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana (koronavirus-covid-19 määritelmä). Oikein toteutettu yskimis- ja käsihygienia estää tartuntoja. On mahdollista, että virus tarttuu myös kosketuksen kautta.

Koronavirukset eivät säily pitkiä aikoja ilmassa tai pinnoilla.

Jos yleisötilaisuudessa tai yleisessä kokoontumisessa todetaan koronavirustartunta

Tartuntaketjujen selvitystyö kuuluu kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavalle lääkärille. Jos koronavirustartunta tilaisuudessa todetaan tartunta, selvitetään, onko tapahtunut altistumista, ja altistuneet pitää jäljittää ja asettaa tartuntatautilain mukaisesti karanteeniin 14 vuorokaudeksi.

Tartunnanjäljityksen helpottamiseksi tilaisuuksien ja tapahtumien järjestäjillä tulisi mahdollisuuksien mukaan ja muun lainsäädännön edellytyksin olla tiedot osallistuneista henkilöistä. Yleisötilaisuuksien ja yleisten kokoontumisten henkilömääriä rajoittamalla ja eri ryhmien sekoittumista välttämällä voidaan vähentää altistuneiden määrää, mikäli henkilöiden joukossa todettaisiin koronavirustartunta.

Ohjeistus kyykkäkilpailuihin

Ei kätellä päivän aikana
Kilpailumaksut suositellaan maksettavaksi sähköisesti
Turvavälit (väh. 1-2 m) on ylläpidettävä koko päivän ajan
Suositellaan käsien pesua tai desinfiointia ennen ja jälkeen pelien
Yhteisiä välineitä käsitellessä suositellaan käytettäväksi käsineitä
Hutunkeitto korvataan kolikonheitolla
Jokainen pelaaja huolehtii omista pelivälineistään
Syljen käyttöä pelatessa tulee välttää
Tuomari allekirjoittaa pöytäkirjan pelaajan hyväksynnän jälkeen
Palkintojen jako suoritettava huomioiden turvavälit
Arpajaiset suoritettava hygieniasäännökset huomioon ottaen