Suomen Kyykkäliitto
Kilpailukalenteri Yhteystiedot Dokumentit Ennätykset Säännöt Ajankohtaista
Kilpailutuloksia Jäsenseurat Pelaajarekisteri Historia Linkit Kyykkäkuvia
-

AJANKOHTAISTA


2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2002-2003

19.9.2015 Pohjoismaiden mestaruuskilpailut Helsingissä 12.9.2015

Kyykän PM-kilpailut pelattiin Seurasaaren kentällä 12.9.2015. Ruotsin kyykkätilanne näyttää heikolta eikä sieltä osallistujia saapunut. Kun myös Venäjällä oli samaan aikaan omat mestaruuskilpailunsa, kilpailut pidettiin Suomen ja Viron maajoukkueiden välillä. Suomen joukkueessa pelasivat V-P Ehoniemi, Jyrki Juvonen, Ari Kautto ja Marko Peiponen.

Sää pysyi onneksi koko päivän aurinkoisena. Kentät olivat erinomaisessa kunnossa ja muistakin järjestelyistä paikalliset seurat KSS/HSS vastasivat vahvalla rutiinilla.

Henkilökohtainen kilpailu pelattiin tutusti kahden pelin yhteistuloksen ratkaistessa sijoitukset. Ensimmäisellä kierroksella V-P Ehoniemi karkasi toisen puolikkaan +15 tuloksella kolmen pisteen (+27 - +24) johtoon ennen Viron ykköspelaajaa Mikhail Jefremovia. Muut suomalaiset seurasivat kahden pisteen sisällä. Toisella kierroksella Viron Anisimov näytti venäläisen heittotyylin parhaat puolet ja pamautti +27 nostaen itsensä lopputuloksissa suomalaisten väliin neljänneksi. Jefremov pelasi toiseen peliinsä +26 mutta hieman takellellenkin syntynyt +24 riitti Ehoniemelle varmistamaan henkilökohtaisen pelin voitto pisteen erolla. Peiponen heitti +24, Kautto ja Juvonen +23. Nämä riittivät tasaisessa kilpailussa sijoille 3, 5 ja 6.

Joukkuepelissä Suomen joukkueen tasaisuus tuli näkyviin ensimmäisellä puolikkaalla. Ilman erityistä loistoa joukkue tyhjensi puolikkaan 12 sauvalla ja siirtyi 16 pisteen johtoon. Toisella puolikkaalla kaivattua loistoa löytyi. 8 sauvan jälkeen kentällä oli kaksi kyykkää pitkässä linjassa keskellä kenttää. Tuohon käytettiin lopulta 4 sauvaa mutta tunnelma oli lievästi sanottuna vapautunut. Samalla kokoonpanolla nimittäin maajoukkue konttasi pelillisesti viime vuoden MM-kisoissa Moskovassa. Lopullista eroa Viroon syntyi 31 pistettä.

Lisäksi kilpailtiin viisiottelussa. Tämä oli virolaisille uusi kokemus. Suomalaisten rutiini näkyi heidän ottaessaan kolmoisvoiton. Tulostaso jäi vaatimattomaksi: Ehoniemi +71, Kautto +70, Peiponen +69.

PM-kisojen tulokset on nähtävissä myös tulossivulla.


Viron ja Suomen maajoukkueet

Viron ja Suomen maajoukkueet Seurasaaressa 12.9.201519.8.2015 SM-kisat Myllykoskella ja Helsingissä

Henkilökohtaiset SM-mitalit ratkottiin kuluvalla kaudella viisiottelun merkeissä Myllykoskella ja henkilökohtaisen kilpailun osalta Helsingissä Pirkkolan kentällä.

Viisiottelun sekä mies- ja miesveteraanien parikilpailun suomenmestaruuskilpailut pidettiin Myllykoskella 1.8.2015. Miehissä selvään voittoon lasketteli viimeisessä parissa pelannut Imatran Kyykän Jyrki Juvonen, joka keon levittämisestä huolimatta onnistui lyömään +74. Hopeaa vei Kuusaan Ladun Ari Kautto ja pronssia HSS:n Valeri Kononen. Miesveteraaneissa Kuopion Kyykkäseuran Erkki Nissinen vei voiton, Kauko Rupposen tullessa toiseksi ja Antero Tuutin noustessa kolmannelle korokkeelle. Miesten mestaruussarjassa viidenneksi jäänyt HSS:n Väinö Oksman manailee vieläkin sarjavalintaansa, sillä hänen tuloksensa olisi ikähyvitysten kanssa riittänyt veteraanisarjan voittoon. Naisissa tiukan kaksintaistelun voitosta vei niukasti Juuan Kyykkäseuran Riitta Juntunen, Oriveden Karjala-Seuran Hanna Ruotsalaisen jäädessä kahden pisteen päähän. Ruotsalaisten sukuun toi mitalin myös Päivi kolmannella sijallaan.

Viisiottelun jälkeen käytiin kova taistelu parikilpailun SM-mitaleista sekä miesten että miesveteraanien sarjoissa. Viisiottelussa vahvoja otteita esittänyt Imatran Kyykän Jyrki Juvonen jatkoi vahvaa peliään myös pariottelussa. Kun parina pelannut Jukka Tanninenkin pystyi parantamaan aamupäivän viisiottelun tasostaan, oli pari lopulta lähestulkoon voittamaton (häviten vain Imatran kakkosparille alkulohkossa). Hopealle löivät Helsingin Suojärveläisten Seuran Valeri Kononen ja Mika Räsänen. Pronssin makuun pääsivät ensimmäistä kertaa tulokasseura OAMK:n Jarno Seppänen ja Antti Eronen. Aamupäivällä omasta mielestään "väärässä seurassa" pelannut HSS:n Väinö Oksman näytti miesten veteraanisarjassa heittojyvän olevan kohdallaan ja otti voiton parinaan Antero Tuutti. KSS Helsinki oli toinen ja Kuusaan Latu kolmas.


Jyrki Juvonen

Miesten parikilpailun SM-mitalistit sekä 4. KSSMiesten SM-parikilpailun finalistit Imatran Kyykkä I, HSS, OAMK ja KSS I


Henkilökohtaisen pelin SM-kilpailut pelattiin 8.8.2015 Pirkkolan kentällä Helsingissä. Keli ja kenttä olivat loistavassa kunnossa ja päivän aikana nähtiinkin paljon hyviä tuloksia ja sarjanousuja.

Miesten mestaruussarjassa oli mitaleista taistelemassa 19 pelaajaa. Karsintakierroksella lyötiin luuta kurkkuun jo ensimmäisessä parissa, kun vastakkain pelanneet Nurmeksen Kyykkäseuran Mika Peiponen ja Ruoveden Karjalaisseuran Veli-Pekka Ehoniemi paukuttelivat tauluun +28 ja +27. Kilpakierrokselle kymmenen joukkoon pääsemiseen vaadittiin tällä kertaa mestaruussarjatulos, johon ylsi 11/19 pelaajasta. Finaalissa mailaa puristettiin viidellä kentällä kymmenen miehen toimesta. Hermonsa parhaiten hallitsivat Imatran Kyykän Jyrki Juvonen ja Ruoveden Karjalaisseuran Veli-Pekka Ehoniemi. Juvonen löi +26 pohjat ja tilanne oli Ehoniemellä tiedossa toisen erän viimeisen heittovuoron alkaessa. Mies teki varmaa työtä ja löi +26. Kun Nurmeksen Kyykkäseuran Mika ja Marko Peiponen löivät +24, oli edessä uusinnat kullasta ja pronssista. Ruoveden Karjalaisseuraa edustava Veli-Pekka Ehoniemi oli väkivahva uusinnassa ja voitti (lopultakin) ensimmäisen henkilökohtaisen pelin suomenmestaruutensa. Jyrki Juvonen täydensi kauden mitalisaalistaan yhdellä hopealla ja veljeksistä pronssin vei tällä kertaa Marko Peiponen.

Naisissa voittoon löi Oriveden Karjala-seuran Päivi Ruotsalainen hyvällä tuloksella +25. Tytär Hanna Ruotsalainen oli toinen ja Juuan Kyykkäseuran Riitta Juntunen kolmas. Miesveteraaneissa kauden aikana väläytellyt Nakkilan Karjalaisten Jouko Vepsä oli iskussa ja löi hyvityksineen +28. Tulos riitti SM-kultaan. Kylmäkosken Kyykän Kauko Rupponen otti hopeaa ja KSS Helsingin Kalle Paajaste pronssia.

Tulostaso oli kauttaaltaan hyvä. Varsinkin miesten A-sarjassa nähtiin hyviä suorituksia. Sarjan voittaneen Imatran Kyykän Juha Variksen tulos +25 antoi jo lupauksia sarjanoususta ja mies tekikin toisen tarvittavan tuloksen myöhemmin Ruoveden kisoissa. Myös kolmanneksi uusinnan kautta tullut saman seuran Mikko Kuusio sai SM-kisoissa toisen mestaruussarjatuloksensa (+23) ja nousi korkeimmalle sarjatasolle. Saman teki uusinnan kautta neljänneksi jäänyt HSS:n Mika Räsänen. Toiseksi lyönyt KSS Helsingin Oskari Hämäläinen näytti voimaheiton mallia lyöden +24. Yhteensä kuusi miestä löi mestaruussarjatuloksen A-sarjassa. Miesten B-sarjassa nähtiin niinikään kuusi A-sarjatulosta.

Miesten, miesveteraanien sekä naisten suomenmestaruusmitalistit 2015Henkilökohtaisen pelin miesten, miesveteraanien ja naisten SM-mitalistit 201531.7.2015 Ylen Elävässä arkistossa Kyykkävideoita

Kyykkää ei nykyisin paljon televisiossa nähdä, mutta Ylen elävässä arkistossa on muutama lajiin liittyvä video katseltavaksi. Vuodelta 1983 on Antero Karapalon selostama kyykkäohjelma, asiantuntijoina Kosti Pamilo ja Boris Karppela. Joukkuepelissä nähdään monta nykyistäkin aktiivipelaajaa, kun vastakkain olivat Helsingin Suojärveläisten Seura ja Kylmäkosken Karjalaiset.

Toisessa videossa mennään ajassa muutama vuosikymmen taaksepäin 50-60 luvulle. Akateemisesta kyykästä kiinnostuneidenkaan ei tarvitse pettyä, vuodelta 1986 pelatusta Akateemisen kyykän MM-kisoista on epäilevän toimittajan reportaasi.


YLEn Elävän Arkiston Kyykkävideoita

Kyykän säännöt, vastakkain Helsingin Suojärveläiset ja Kylmäkosken Karjalaiset

Julkaistu: 26.6.1983 Ohjelmasta: KYYKKÄ.

Esiintyjät: HELSINGIN SUOJÄRVEN JOUKKUE: VÄINÖ OKSMAN, KALEVI KONONEN, RAIMO KONONEN, VALERI KONONEN. KYLMÄKOSKEN KARJALAISTEN JOUKKUE: PENTTI EHONIEMI, OLAVI AHTIAINEN, KAUKO RUPPONEN, PERTTI RUPPONEN. TUOMARINA KOSTI PAMILO, BORIS KARPPELA. NAISPELAAJIA: LAINI HYYTIÄINEN, TERTTU PARKKUNEN.


26.7.2015 Liitto kouluttaa Kuopiossa 29.8.

Kyykkäliitto pitää koulutustapahtuman Kuopion kisaviikonlopun yhteydessä Kylpylähotelli Rauhanlahdessa 29.8. Liitto tukee osallistujia maksamalla majoituksen la-su väliseltä yöltä ja ruokailun 29.8. illalla. Tuki on tarkoitettu niille koulutustilaisuuteen osallistuville joilla on voimassa oleva pelaajalisenssi. Ilmoittautumiset tilaisuuteen Veijo Oinoselle (voinonen@luukku.com tai puh. 040-584 3804) 3.8. mennessä.

Seuroja pyydetään kartoittamaan ennen tilaisuutta oman seuran toiminnan tavoitteita ja kehittämisajatuksia jatkoa ajatellen. Tilaisuudessa pyritään kartoittamaan eri seurojen avuntarpeita ja yhteistyömahdollisuuksia.


26.7.2015 Zimaldina sivusi ennätystä Imatralla

Karjalan Sivistysseuran Marita Zimaldina on sivunnut naisveteraanien henkilökohtaisen pelin Suomen ennätystä Imatralla Imatran Impi-kilpailussa. Tuloksella +22 hän jakaa ennätyksen HSS:n Raili Oksmanin kanssa.


15.6.2015 Suomen mestaruudet ratkottiin Hyvinkäällä

2015 miesten joukkuepelin SM-finalistit

Suomen mestaruuskilpailut miesten joukkuepelissä ja naisten parikilpailussa pidettiin 13.6.2015 Hyvinkäällä Hakalan kentällä. Kilpailuun osallistui 15 miesjoukkuetta ja 5 naisparia. Pelit käytiin lähestulkoon hellekelissä ja välillä tuulisissa olosuhteissa.

Finaalissa Ruoveden Karjalaisseura (Veli-Pekka Ehoniemi, Kari Mikkonen, Juha Mikkonen ja Pekka Tähtinen) vei tiukan kamppailun onnistuneella toisen erän 12 sauvan tyhjennyksellä. Hopealle ylsi viime vuoden tapaan Nurmeksen Kyykkäseura (Marko Peiponen, Mika Peiponen, Rauli Peiponen ja Reima Peiponen). Pronssia otti Helsingin Suojärveläisten Seura (Valeri Kononen, Valentin Kononen, Väinö Oksman ja Mika Räsänen).

Naisten parikilpailussa mestaruuden vei Karjalan Sivistysseura Helsingistä (Tiina Viitanen, Marita Zimaldina). Oriveden Karjala-seura (Päivi Ruotsalainen, Hanna Ruotsalainen) joutui tyytymään hopeaan, Juuan Kyykkäseuran (Riitta Juntunen, Rauni Willman) viedessä himmeimmät mitalit.


31.5.2015 EM-kilpailut Loksassa 19.-21.6. peruttu

Suomen Kyykkäliitolle on ilmoitettu, että Virossa pidettävät EM-kilpailut on peruttu, riittämättömiin taloudellisiin ja majoituksellisiin syihin vedoten.


12.5.2015 Muutoksia kilpailukalenteriin

Sulo Juvosen muistokilpailu on siirretty 23.5.->31.5. (kilpailupäivä sunnuntai). Lisäksi kalenteriin saatiin uusi kilpailu Ouluun. Kisa järjestetään 12.7. Tarkemmat tiedot kilpailukalenterissa.


2.5.2015 Kauden avaus Turussa 9.5.2015

Kausi pääsee käyntiin lauantaina 9.5.2015 Turussa Hukin ja Ykin kisoilla Nummen kentällä klo 10 alkaen.

Kilpailukalenteriin on saatu kuluvalle kaudelle kaksi uutta kilpailupaikkakuntaa. 28.6. kisaillaan Harjavallassa Honkalan liikuntakeskuksessa, järjestävänä seurana Harjavallan Karjalaseura. 15.8. kisaillaan puolestaan Ruoveden Karjalaisten isännöimänä Ruoveden urheilukeskuksen kentällä. 13.6. kisaillaan Hyvinkäällä SM-joukkuekilpailut. Kyykkäviestistä löytyy perinteen mukaan karttaohjeistusta parkkipaikkojen ja kentän suhteen. CUP-osakilpailu ratkeaa 5.9. Liedossa Lieto-Kyykässä, missä jaetaan korotetut CUP-osakilpailupisteet.

Kyykkäviesti on painossa ja valmistuu vapun jälkeen. Postin pitäisi tuoda uunituore painotuote seurojen yhteyshenkilöille ennen kauden avausta Turussa.


22.3.2015 Jyrki Juvosesta uusi Suomen Kyykkäliiton puheenjohtaja

Puheenjohtajat Väistyvä puheenjohtaja Valeri Kononen (keskellä) luovuttaa puheenjohtajan nuijan Jyrki Juvoselle (oikealla), tilaisuudessa mukana myös liiton pitkäaikainen entinen puheenjohtaja Pentti Karvonen (vasemmalla).

Suomen Kyykkäliiton vuosikokous pidettiin 21.3.2015 Heinolassa. Kokous keräsi osanottajia yhdeksästä Kyykkäliiton alaisesta jäsenseurasta.

Valeri Konosen ilmoitettua jäävänsä pois puheenjohtajan tehtävistä sekä hallitustöistä, oli kokouksen tärkeimpänä tehtävänä valita liitolle uusi puheenjohtaja. Ääntenlaskijoita ei tarvittu, kun uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Jyrki Juvonen, Pentti Karvosen kannatuspuheen siivittämänä. Uusi puheenjohtaja painotti puheessaan jatkuvuutta ja yhteistyön merkitystä hallituksessa sekä sen ulkopuolella ja kiitti kokousta luottamuksesta.

Kokouksessa valittiin myös hallitukseen uusia nimiä. Tiina Viitanen valittiin hallitukseen varsinaiseksi jäseneksi (varajäsen Kimmo Kuikka). Veli-Pekka Ehoniemen varamieheksi valittiin Heikki Mikkolainen ja Riitta Juntusen varamieheksi Kari Mikkonen.

Sääntömuutosten osalta hallitus teki esityksen ja sai hyväksynnän tulevalle kaudelle tulevista muutoksista:

  • Naisveteraanit pelaavat jatkossa omasta CUP-mestaruudestaan
  • Vuoden naispelaaja valitaan naisten mestaruussarjan pelaajista
  • Kauden viimeisessä CUP-kilpailuissa jaetaan korotetut CUP-pisteet kuten SM-kisoissa

Joukkue-SM kilpailut pidetään 2015 Hyvinkäällä, henkilökohtaiset SM-kilpailut Helsingissä ja henkilökohtaisen viisiottelun SM-kilpailut Myllykoskella.

Kevään Kyykkäviesti menee painoon Huhtikuun puolessa välissä. Liiton nettisivuja pyritään päivittämään sääntöjen, pelaajarekisterin ja kilpailukalenterin osalta mahdollisimman nopeasti.


18.12.2014 IN MEMORIAM: Voitto Pulkkinen

Voitto Pulkkinen

Kyykkäliiton ex-puheenjohtaja ja ehdottoman innostunut kyykkämies Voitto Pulkkinen sai iäisyyskutsun 21.11. 2014.

Voitto syntyi Toholammilla 10. 6. 1936. Hän työskenteli armeijan palveluksessa toimistotehtävissä lennostossa Luonnetjärvellä ja Tikkakoskella. Eläkkeelle hän siirtyi sotilasmestarina.

Vaikka hän ei ollut syntynyt Karjalassa, oli hän äärimmäisen innostunut kyykkäpelistä sen kaikilla osa-alueilla. Tutustuttuaan Varkaudessa peliin se “lumosi” hänet heti lopullisesti. Kotonaan hän teki mailoja omalla sorvillaan. Mittaili tarkoin mm. mailan painopistettä ja testasi missä sen piti olla, että paras tulos syntyi. Vieraillessamme Kontiolahdella hänen kotonaan, oli ehdottomasti pelattava kyykkää hänen pihalleen rakentamalla kyykkäkentällä. Hänen intoaan pelimiehenä kuvaa mielestäni hyvin se, että kun hänen olkavartensa leikattiin, alkoi hän kutakuinkin välittömästi vahvistamaan lihaksiaan vetelemällä leukaa rekillä. Oman tyttärensäkin hän opasti kyykän pariin niin, että juniorisarjan menestystä tuli SM-tasolle saakka.

Voitto oli kyykkämies loppuun saakka. Normaali harjoituspäivä olisi ollut torstai, mutta hän halusi lähteä mökilleen torstaina, joten harjoitus pidettiinkin keskiviikkona. Hän pääsi mökilleen, josta hänet löydettiin perjantaina menehtyneenä.

Voitto toimi Karjalaisen Kyykkäliiton ja Suomen Kyykkäliiton puheenjohtajana 1992 – 1995, siis neljä vuotta. Tämän jälkeen hän oli hallituksessa 11 vuotta, vastuualueenaan markkinointi. Voitto loi mittavan uran kyykän edistämiseksi johtotehtävissä, tehden mm. useita esityksiä sääntöjen parantamiseksi. Näkyypä hänen kättensä jälki nykyisin myöskin liiton lipussa, pöytäviirissä ja SM-mitalissa, jotka kaikki ovat hänen suunnittelemiaan.

Jos oli ura liiton toiminnassa mittava, sitä se oli myös pelirintamalla. Edustukset Tikkurilan Karjalaisten, Jyväskylän Karjalaisten, Tupla-0 Laukaan, Jyväs-Kyykän ja Ääneseudun Kyykän riveissä toivat runsaasti menestystä pitkän peliuran aikana. Vaikka uutta Suomen ennätystä henkilökohtaisessa pelissä ei siunaantunut, sivusi Voitto sitä neljä kertaa: +26 (1972), +27 (kahdesti 1979) ja +28 (1984). Viisiottelun SE:n +77 hän löi vuonna 1980. Suomenmestariksi henkilökohtaisessa pelissä hänet kruunattiin vuosina 1976, 1978 ja 1982. Siirryttyään veteraanisarjaan, saavutti hän vielä viisiottelun SM-arvon 1997 ja 1999.

Voitto oli tyypillinen sotilas, selkeä, tiukka mielipiteissään, joidenkin mielestä jopa liiankin peräänantamaton kannanotoissaan. Kun häneen tutustui lähemmin, hänestä löytyi kovasti myöskin inhimillisiä luonteenpiirteitä. Olimme poikani kanssa lähdössä Australiaan Sydneyn olympiakisoihin. Kun Voitto tästä kuuli, pyysi hän päästä mukaan. Olimme matkalla nelisen viikkoa. Ensin Olympiakisoissa ja sitten Malesiassa, jossa katsoimme F1-autokisat. Voitto tiesi, että me emme käytä alkoholia. Hän ilmoittikin etukäteen, ettei hän tule matkaamme pilaamaan tällä sektorilla. Yhtäkään kaljaa hän ei koko matkalla ottaisi. Näin myös tapahtui. Hän tuntui kestävän myöskin hyvin huumoria. Meidän teki pojan kanssa mieli tutustua myöskin muihin lajeihin, kuin pelkästään yleisurheiluun. Lähdimme katsomaan koripallo-ottelua, jossa pelasi Brasilia. Tiesimme, että peli oli naisten peli, mutta emme puhuneet asiasta Voitolle. Meille jaettiin kentälle mennessä jopa Brasilian paidat. Kyllä Voitto hieman ihmetteli kun pelaajat olivatkin naisia, mutta peli oli hyvä ja me tyytyväisiä.

Todellinen kyykkämies on poissa. Rauha hänen muistolleen!

Kirjoittanut Pentti Karvonen, Suomen Kyykkäliiton entinen puheenjohtaja


18.12.2014 Halli-SM kilpailut Myllykosken hallissa 31.1.2015

Kuusaan Latu järjestää halli-SM kilpailut Myllykosken hallissa 31.1.2015.

Myllykosken maapohjahalli (Kisatie 4) alkaen klo 9.00. Osanoton varmistus 8.40 mennessä. Ilmoittautuminen Ari Kautto, puh. 040 567 6428 tai email arikautto[at]luukku.com. Aikataulu alustava, varmista ilmoittautuessasi.Etusivulle
Muokattu: 26.02.2016 15:42:03
© Suomen Kyykkäliitto ry 2003 - 2017
Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!